AC Miláno prakticky vo štvrťfinále, Hubočanov Zenit so zradnou výhrou

16.02.2012 Celý región

Bratislava 16. februára (TASR) - Futbalisti AC Miláno sa výrazne priblížili k postupu do štvrťfinále Ligy majstrov 2011/2012, keď v stredajšom úvodnom zápase osemfinále deklasovali Arsenal Londýn 4:0. Z výhry sa tešil aj slovenský obranca Tomáš Hubočan, ale Zenit Petrohrad uhral v domácom prostredí s Benficou Lisabon zradné skóre 3:2. Odvety sú na programe 6. marca.

Rossoneri na San Sire viedli nad \"Gunners\" 2:0 už po prvom polčase, dielo skazy pre hostí dokonali v druhom polčase góly Brazílčana Robinha, autora dvoch presných zásahov v súboji, resp. Švéda Zlatana Ibrahimoviča.

Zverenci trénera Massimiliana Allegriho síce stratili už v 12. minúte zraneného Clarence Seedorfa, ale už o tri minúty skvelou strelou otvoril skóre Kevin-Prince Boateng. Tím Francúza Arsena Wengera hral nečakane odovzdane, mäkko a púšťal súpera do šancí. Jednu z nich využil v 38. minúte po Ibrahimovičovej prihrávke Robinho. Ten istý hráč sa trafil hneď z kraja druhého dejstva, keď sa obrana hostí opäť ukázala v zlom svetle a jeho strela zapadla k pravej tyči bránky nešťastného Wojciecha Szczesneho. V 79. minúte fauloval striedajúci Švajčiar Johan Djourou v pokutovom území Ibrahimoviča a sám faulovaný útočník z penalty zvýšil na 4:0 pre 7-násobného európskeho šampióna. \"V prvom rade chcem zdôrazniť, že sme sa ešte nekvalifikovali do ďalšej fázy. V Anglicku sa vždy totiž hráč ťažko, takže musíme odohrať ešte raz zopakovať výkon ako dnes večer. Mali sme dobré držanie lopty a nepustili sme súpera do zápasu. Som šťastný, ale mohli sme pridať aj piaty gól,\" povedal tréner Milána Massimiliano Allegri.

Milánskemu AC v posledných ročníkoch LM v konfrontácii so zástupcami anglickej Premier League ruže nekvitli. V roku 2008 si \"rosso-neri\" v osemfinále vylámali zuby práve na Arsenale, v ďalších edíciách najprestížnejšej európskej klubovej súťaže im vystavili stopku Manchester United a Tottenham Hotspur. Teraz sa zdá, že v odvete na Emirates Stadium, ktorá je na programe 6. marca, budú mať veľmi uľahčenú situáciu. \"Prehrali sme veľkým rozdielom, ktorý sa pokusíme zmazať v odvete. Výrazne sme si však skomplikovali situáciu, bude to náročné. Rozhodne však v odvete nemôže zopakovať výkon zo stredy. Strácali sme totiž lopty v situáciach, v ktorých by sme ju strácať na tejto úrovni nemali. Všade sme boli pomalší,\" uviedol po zápase francúzsky kouť Arsenalu Arsene Wenger.

V zamrznutom Petrohrade, kde teplota počas súboja bola na mínus 10 stupňov Celzia, nastúpil v základnej zostave lídra ruskej ligy aj slovenský reprezentant Tomáš Hubočan, ktorý presným centrom vypracoval vyrovnávajúci gól \"Piteru\" pre Romana Širokova. Ten pohotovou strelou vyrovnal na 1:1 v 27. minúte potom, ako sa tím trénera Jorgeho Jesusa dostal do vedenia v 20. minúte po zásahu obrancu Maxiho Pereiru. Uruguajský reprezentant doklepol do siete loptu, ktorú vyrazil pred seba brankár Jurij Ževnov po priamom kope Oscara Cardoza.

Hráči talianskeho trénera Luciana Spallettiho sa dostali do vedenia v 71. minúte. Skvelú futbalovú akciu predviedli domáci po osi Keržakov - Bystrov Semak. Po dlhej lopte za obranu nasledovala pätička Alexandra Keržakova, presná prihrávka z prvej Bystrova a akrobatické zakončenie opäť pätou striedajúceho Sergeja Semaka. Dráma na štadióne Petrovskij vyvrcholila v úplnom závere. Najprv Portugalčania vyrovnali v 87. minúte vďaka Cardozovi po chybe brankára Ževnova, no iba o pár okamihov po hrubej chybe autora gólu Pereiru rozhodol o výhre 3:2 svojim druhým gólom v súboji Širokov.

\"Bol to nervózny a veľmi emotívny zápas. Moji hráči vyhrali vďaka tomu, že hrali viac srdcom, no súčasne nezabudli ani na futbalovú kvalitu. Niekedy zvykneme podceňovať výkonnosť súpera a z toho potom ťaží súper,\" poznamenal taliansky tréner domácich Luciano Spalletti.

Zaujímavosťou súboja bol štart bývalého hráča MFK Košice Nemanju Matiča zo Srbska, ktorý nastúpil za Benficu. Hubočan odohral celý zápas na poste ľavého obrancu. Ruský šampión, ktorý na domácej tráve v pohárovej Európe neprehral od roku 2008, musel nastúpiť bez siedmich hráčov základnej zostavy, citeľné boli najmä straty brankára Viačeslava Malafejeva a špílmachra Dannyho. \"Domáci sa lepšie adaptovali lepšie na podmienky, v ktorých sa hralo. Benfica si zaslúžila remízu, škoda tretieho inkasovaného gólu. Pred odvetou je však otvorené, pretože môžeme situáciu obrátiť v domácom zápase a pred našimi fanúšikmi,\" reagoval tréner Jorge Jesus, ktorého zverenci v portugalskej lige a aj v doterajšom priebehu LM prehrali prvý duel.

Osemfinále LM 2011/2012 - sumáre:

AC Miláno - Arsenal Londýn 4:0 (2:0)

Góly: 15. Boateng, 38. a 49. Robinho, 79. Ibrahimovič (z 11 m), ŽK: Antonini, Mexes, Ambrosini - Djourou, Song, rozhodoval: Kassai (Maď.)

zostavy:

AC: Abbiati - Abate, Thiago Silva, Mexes, Antonini - Van Bommel, Seedorf (12. Emanuelson), Nocerino - Boateng (69. Ambrosini) - Ibrahimovič, Robinho (84. Pato)

Arsenal: Szczesny - Sagna, Vermaelen, Koscielny (44. Djourou), Gibbs (66. Oxlage-Chamberlain) - Song, Rosický, Ramsey, Arteta - van Persie, Walcott (46. Henry)

Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon 3:2 (1:1)

Góly: 27. a 88. Širokov, 71. Semak - 20. Pereira, 87. Cardozo, ŽK: Alves, Aňukov - Luisao, Cesar, Aimar, rozhodoval: Eriksson (Švéd.)

zostavy:

Zenit: Ževnov - Aňukov, Alves, Lombaerts, Hubočan - Širokov, Fajzulin (90. Rosina), Zyrjanov (46. Semak), Denisov - Keržakov, Kanunnikov (66. Bystrov)

Benfica: Artur - Pereira, Luisao, Garay, Emerson - Bruno Cesar (76. Nolito), Matič, Witsel, Gaitan (90. Vitor) - Rodrigo (30. Aimar), Cardozo
 

Vyberte región